Huisartsen moeten alle geplande niet-dringende zorg uitstellen

Alle huisartsen moeten alle geplande niet-dringende zorg uitstellen. Op deze manier kan maximale capaciteit vrijgemaakt worden voor de telefonische triage van mogelijk Covid-19-besmette patiënten, zegt huisartsenvereniging Domus Medica. Tegen het einde van de week verwacht de vereniging een aanzienlijke stijging van het aantal consultaties, aldus Roel van Giel, voorzitter van Domus Medica.

Gisteravond besliste de federale overheid om het noodplan huisartsgeneeskunde af te kondigen. Naast het opzetten van fysieke triagepunten zullen hierdoor ook alle huisartsen nu niet-urgente zorg moeten uitstellen.

Op deze manier zou er zo maximale capaciteit vrijgemaakt kunnen worden voor de telefonische triage. "De uitrol van dit noodplan heeft een impact op alle vlakken: organisatorisch, familiaal en financieel. Domus Medica is daarom in voortdurend overleg met de overheid en andere artsenorganisaties om voor al deze aspecten een oplossing te vinden", klinkt het.

Ook Jos Vanhoof van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) ziet het aantal telefonische consultaties stijgen. Vooral mensen tussen de 20 en 55 jaar oud bellen intussen met klachten naar zijn praktijk. "Zij zijn ook het meest sociaal geïntegreerd. Oudere mensen horen we slechts sporadisch", aldus Vanhoof. Via telefonische vragen gaan de huisartsen na of een patiënt milde of ernstige symptomen heeft. Als klinisch onderzoek nodig is, verwijzen ze door naar de triageplaats voor het ziekenhuis, waar een onderscheid wordt gemaakt.

"De geneeskunde, en zelfs bij uitbreiding de hele maatschappij, staat voor één van de grootste uitdagingen sinds de Tweede Wereldoorlog. De situatie is zeer ernstig. Huisartsen zijn hierin een essentiële schakel en daarom zijn deze maatregelen dan ook nodig", zegt Van Giel.