Vroegopsporing van borstkanker: één onderzoek volstaat

Borstkanker op tijd ontdekken: laat je om de 2 jaar onderzoeken!

Borstkanker komt veel voor. In België krijgt 1 op 10 vrouwen ermee te maken voor ze 75 is. Borstkanker kan je niet voorkomen. Het kan wel in een vroeg stadium ontdekt worden door een röntgenfoto van de borsten (screeningsmammografie).

  

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen dit onderzoek (screeningsmammografie) gratis laten uitvoeren. Eén onderzoek om de 2 jaar volstaat.

 

In 2001 startte de Vlaamse Overheid met dit opsporingsprogramma. Ondertussen lieten al meer dan 13.000 Antwerpse vrouwen zo een screeningsmammografie nemen.

Wil je ook deelnemen?

Vraag dan een verwijsbriefje aan je arts.

Of wacht op een uitnodigingsbrief van het screeningscentrum. Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar krijgen deze uitnodiging om de twee jaar in hun bus. Wanneer je via de huisarts of gynaecoloog de voorbije twee jaar een screeningsmammografie liet nemen, word je niet opnieuw uitgenodigd.

Wat is een screeningsmammografie juist?

Het is een röntgenfoto van de borsten. Op deze foto ziet de radioloog het weefsel van de borst. Kleine veranderingen die je niet kan voelen worden zo zichtbaar. Deze veranderingen kunnen goedaardig zijn maar ook een beginnende kanker kan men op deze manier zien.

De screeningsmammografie is bedoeld voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar zonder klachten aan de borsten. Van elke borst worden twee röntgenfoto’s gemaakt. Er wordt geen echografie gemaakt. 

 

Wat zijn de voordelen van dit onderzoek?

Hoe vroeger borstkanker ontdekt en behandeld wordt, hoe groter de kans op genezing. De behandeling is dan meestal ook minder ingrijpend.

Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat als vrouwen tussen 50 en 69 jaar om de 2 jaar een mammografie laten maken, ze de helft minder kans hebben om aan borstkanker te sterven.

 

Wat zijn de nadelen van dit onderzoek?

Geen enkel onderzoek geeft 100 percent zekerheid. Daardoor zullen sommige vrouwen nodeloos ongerust zijn: ze worden doorverwezen omdat er iets gezien werd op de foto terwijl het bij verder onderzoek toch niet om kanker blijkt te gaan.

Het omgekeerde kan ook gebeuren. Soms ontdekt men op de foto nog geen afwijking terwijl later toch

borstkanker vastgesteld wordt.

Door strenge regels en controles op de kwaliteit van de foto’s zijn deze nadelen echter zeldzaam.

 

Nog vragen?

Neem contact op met je vertrouwde arts voor meer informatie over borstkanker of borstkankerscreening.

Haal de folder in je districtshuis, wijkkantoor of de openbare bibliotheek.

Je kan ook surfen naar: www.tegenkanker.net (onder rubriek preventie).